Bijela pita



Sastojci: 40 dkg oštrog brašna, 7 dkg maslaca ili margarina, 2 dcl kiselog vrhnja, 15 dkg šećera, prašak za pecivo

Za kremu: ½ l mlijeka, 3 žlice brašna, 15 dkg maslaca ili margarina, 20 dkg šećera u prahu, vanilin šećer


Priprema: Tijesto umijesimo od svih navedenih sastojaka te ga raspodijelimo na 4 dijela. Svaki dio razvaljamo što tanje i pečemo na preokrenutom limu (dno). Poželjno je tijesto valjati direktno na dnu lima, a možemo si pomoći i sa prozirnom folijom (vidi recept BOHEM KOCKE). Isto tako tijesto ćemo lakše razvaljati ako neko vrijeme odstoji u hladnjaku. Svaku koru pečemo na 200°C oko 10 minuta (ne smije se osušiti i potamniti). U mlijeko umiješamo brašno i izmiksamo ako nam se pojave grudice. Stavimo kuhati i kuhamo dok ne dobijemo smjesu gustoće pudinga. Sve svrijeme kuhanja smjesu neprestano miješamo. Ostavimo da se ohladi. Za to vrijeme izmiksamo maslac, šećer u prahu i vanilin šećer. U dobro izmiksani maslac dodamo ohlađenu smjesu i sve još jednom izmiksamo. U lim slažemo oblatne i premazujemo ih kremom. Zadnju oblatnu možemo premazati ostatkom kreme ili ako nam je nije preostalo, posipamo šećerom u prahu. Dobro je da kolač prije posluživanja odstoji barem jedan dan (nenarezan). Ako želimo da nam je pita još sočnija udvostručimo količinu svih sastojaka kreme.

Statistika