Katarinin kolač

Biskvitno tijesto:

Prvi biskvit: 5 jaja, 5 žlica šećera, 3 žlice brašna, 8 dag mljevenih oraha, 1/2 praška za pecivo

Drugi biskvit: 5 bjelanaca, 5 žlica šećera, 3 žlice brašna, 10 dag grožđica, 8 dag sjeckanih oraha, 1/2 praška za pecivo

Nadjev: 5 dl mlijeka, 5 žumanjaca, 6 žlica gustina, 15 dag šećera, 15 dag margarina

Priprema prvog biskvita: Žumanjca i šećer pjenasto ismješati. Bjelanca izraditi u čvrsti snijeg. Stalnim mješanjem u žumanjca naizmjenično dodavati brašno, snijeg od bjelanaca, mlijevene orahe i prašak za pecivo. Izliti u oblik. Peći 15-20 minuta na temperaturi od 200*C.

Priprema drugog biskvita: Drugi biskvit pripraviti i peći na isti način kao i prvi. Jedina je razlika što umjesto mljevenih oraha treba umiješati sjeckane orahe i grožđice.

Nadjev: Mlijeko prokuhati. Smanjiti temperaturu i, stalnim miješanjem, dodavati prethodno umućena žumanjca, gustin i šećer. Kad se smijesa zgusne i sjedini, skloniti s vatre i ohladiti. U ohlađeno dodati dobro izrađeni margarin. Nadjev podijeliti u dva dijela.

Redosljed izrade:
1. Prvi biskvit namazati nadjevom.
2. Preklopiti drugim biskvitom.
3. Namazati nadjevom.
4. Izrezati u prutiće ili kockice.

Neposredno prije uporabe brašno je potrebno prosijati. Umjesto brašna, u neke nadjeve je bolje umiješati gustin.

Statistika