Krafne (Pokladnice)

Dizano tijesto.

Tijesto: 1 kg brašna, 1 kavena šalica ulja, 1 kavena šalica šećera, na vrhu noža soli, 2 žlice ruma, naribana korica od 1 limuna, 1 vanilin - šećer, 2 jaja, 5 dl mlijeka, 4 dag svježeg kvasca

Izrada: 8 dl ulja

Nadjev: 20 dag marmelade ili čokolade po ukusu

Ukras: 10 dag šećera u prahu

Priprema tijesta: U brašno dodati ulje, šećer, sol, rum, limunovu koru, vanilin-šećer i jaja. Zamijesiti. Dodati mlijeko. Dalje mijesiti i pri kraju dodati nadignuti kvasac. Umijesiti glatko tijesto. Ostaviti na toplome mjestu da otpočine 40 minuta.
Razvaljati na debljinu od 1 cm. Čašom izrezivati krugove. Poslagati ih na masni papir, pokriti nailonom i ostaviti na toplome mjestu da utrostuče obujam.

Redosljed izrade:
1. U fritezi zagrijati ulje dok ne uzavre.
2. Smanjiti temperaturu štednjaka.
3. Lopaticom stavljati krugove tijesta u ulje.
4. Poklopiti fritezu.
5. Peći dok donji dio krafni ne dobije zlatnu boju.
6. Okrenuti krafne.
7. Ostaviti nepoklopjeno. Peći dok ne požute i dok se ne pojavi svijetla crta po sredini.
8. Izvaditi ih i, u još tople, špricom utisnuti marmeladu ili čokoladu.
9. Posuti šećerom u pragu.

Statistika