Dizano
tijesto.
Tijesto:
1 kg brašna, 1 kavena šalica ulja, 1 kavena šalica šećera, na
vrhu noža soli, 2 žlice ruma, naribana korica od 1 limuna, 1
vanilin - šećer, 2 jaja, 5 dl mlijeka, 4 dag svježeg kvasca
Izrada:
8 dl ulja
Nadjev:
20 dag marmelade ili čokolade po ukusu
Ukras:
10 dag šećera u prahu
Priprema
tijesta: U brašno dodati ulje, šećer, sol, rum, limunovu koru,
vanilin-šećer i jaja. Zamijesiti. Dodati mlijeko. Dalje mijesiti i
pri kraju dodati nadignuti kvasac. Umijesiti glatko tijesto. Ostaviti
na toplome mjestu da otpočine 40 minuta.
Razvaljati
na debljinu od 1 cm. Čašom izrezivati krugove. Poslagati ih na
masni papir, pokriti nailonom i ostaviti na toplome mjestu da
utrostuče obujam.
Redosljed
izrade:
1. U fritezi zagrijati ulje dok ne uzavre.
2.
Smanjiti temperaturu štednjaka.
3.
Lopaticom stavljati krugove tijesta u ulje.
4.
Poklopiti fritezu.
5.
Peći dok donji dio krafni ne dobije zlatnu boju.
6.
Okrenuti krafne.
7.
Ostaviti nepoklopjeno. Peći dok ne požute i dok se
ne pojavi svijetla crta po sredini.
8.
Izvaditi ih i, u još tople, špricom utisnuti marmeladu ili
čokoladu.
9.
Posuti šećerom u pragu.