Orahnjača

Dizanog tijesto

Tijesto: 60 dag glatkog brašna, 25 dag margarina, 2 žlice ulja, 2 jaja, 6 dag šećera, 1 žlica meda, 2 dl mlijeka, 1 vrećica instant kvasca

Nadjev: 40 dag mljevenih oraha, 3 dl mlijeka, 2 žlice meda, 7 žlica šećera, korica 1 limuna, 1 žličica cimeta, 2 žlice luka

Ukras: 10 dag šećera u prahu

Priprema tijesta: Brašno, izmrvljeni margarin, ulje, jaja, šećer i med izmiješamo. U mlakom mlijeku razmutiti sol i kvasac. Iliti u utubljene u brašnu i umijesiti glatko tijesto. Ostaviti da odstoji 60 minuta. Tijesto kratko premijestiti i razdvojiti na dva jednaka dijela. Svaki dio razvaljati 1 centimetar.

Nadjev: Mlijevene orahe preliti vrelim mlijekom. Dodati med, šećer, limunovu koricu, cimet i rum. Miješati dok se ne sjedini. Ohladiti.

Redoslijed izrade:

1. Nadjev namazati po cijelom tijestu.
2. Smotati u dvije savijače.
3. Posložiti jednu do druge u nauljeni i brašnom posuti oblik.
4. Peći 40 minuta na temperaturi od 190*C.
5. Vruće orahnjače posuti šećerom u prahu.

Statistika