Dizanog
tijesto
Tijesto:
60 dag glatkog brašna, 25 dag margarina, 2 žlice ulja, 2 jaja, 6
dag šećera, 1 žlica meda, 2 dl mlijeka, 1 vrećica instant kvasca
Nadjev:
40 dag mljevenih oraha, 3 dl mlijeka, 2 žlice meda, 7 žlica
šećera, korica 1 limuna, 1 žličica cimeta, 2 žlice luka
Ukras:
10 dag šećera u prahu
Priprema
tijesta: Brašno, izmrvljeni margarin, ulje, jaja, šećer i med
izmiješamo. U mlakom mlijeku razmutiti sol i kvasac. Iliti u
utubljene u brašnu i umijesiti glatko tijesto. Ostaviti da odstoji
60 minuta. Tijesto kratko premijestiti i razdvojiti na dva jednaka
dijela. Svaki dio razvaljati 1 centimetar.
Nadjev:
Mlijevene orahe preliti vrelim mlijekom. Dodati med, šećer,
limunovu koricu, cimet i rum. Miješati dok se ne sjedini. Ohladiti.
Redoslijed
izrade:
1. Nadjev namazati po cijelom tijestu.
2.
Smotati u dvije savijače.
3.
Posložiti jednu do druge u nauljeni i brašnom posuti oblik.
4.
Peći 40 minuta na temperaturi od 190*C.
5.
Vruće orahnjače posuti šećerom u prahu.