Žarbo Šnite



Sastojci: 40 dkg oštrog brašna, 6 žlica šećera, kocka svježeg kvasca, 4 žlice mlijeka, 40 dkg oraha, pekmez od marelica, mlijeko za tijesto

Za ocaklinu: 10 dkg čokolade za kuhanje, 3 dkg margarina, 2 žlice mlijeka


Priprema: Kvasac izmrvimo i pomiješamo sa žlicom šećera, žlicom brašna i 4 žlice mlakog mlijeka. Pustimo ga da se diže na toplom. Sve sastojke za bilo koje dizano tijesto moramo prethodno ugrijati (naročito brašno). Kad se kvasac digne pomiješamo ga u brašno kojem dodamo i 6 žlica šećera te toliko mlijeka da dobijemo mekano glatko tijesto. Ostavimo ga na toplom da se još diže oko pola sata. Nakon toga tijesto razdijelimo na 4 jednaka dijela te svaki razvaljamo što tanje. Lim premažemo maslacem i pobrašnimo te u njega smjestimo prvi komad tijesta (namotamo ga na valjak i odmotamo iznad lima). Tijesto premažemo pekmezom (u koji smo dodali par žlica vode i izmiksali ako je pregust) i na njega rasporedimo 1/3 oraha. Postupak ponovimo još 3 puta. Kolač stavimo peći u toplu pećnicu zagrijanu na 200 °C i pečemo oko 45 minuta. Kad je kolač gotov prelijemo ga ocaklinom koju smo rastopili na laganoj vatri. Režemo duguljaste šnite.