Ružice (Osinja gnijezda)



Sastojci: 30 dkg oštrog brašna, kocka kvasca, 3 pune žlice vrhnja, 2 dcl mlijeka ili manje, vanilin šećer

Za nadjev: 10 dkg maslaca, 10 dkg šećera, vanilin šećer, 15 - 20 dkg mljevenih oraha

Za preljev: ½ l mlijeka, 15 žlica šećera


Priprema: Razmrvimo kvasac u 3 žlice mlijeka u koje smo stavili vanilin šećer i 1 žlicu brašna. Dobro pomiješamo i ostavimo na toplom da se diže. Ostale sastojke isto stavimo na toplo da se ugriju. Kada se kvasac digne pomiješamo ga sa brašnom, vrhnjem i ostatkom mlijeka. Umijesimo glatko tijesto koje ostavimo da se diže barem pola sata. Nakon toga tijesto razvaljamo u izduženi pravokutnik debljine oko pola cm. Izmiksamo pjenasto maslac i šećer te time premažemo tijesto. Na maslac posipamo orahe te tijesto pažljivo zarolamo po duljini tako da dobijemo dugačku rolu. Rolanje mora biti čvrsto tako da kolač lagano pritiskamo da se poslije ne bi raspadao. Roladu narežemo na kolutiće debele oko 1 cm. Ružice poslažemo tijesno u lim koji smo premazali samo s maslacem (bez brašna) te ih pustimo još neko vrijeme da se dižu. Zatim kolač stavimo u prethodno zagrijanu pećnicu i pečemo na 200°C dok se lagano ne zarumene. Još vruća gnijedza zalijemo s kipućim mlijekom u kojem smo skuhali šećer. Ostavimo na toplom (može i u isključenoj otvorenoj pećnici) dok se mlijeko ne upije dopola. Umjesto šećera za preljev možemo koristiti i med koji ne smijemo kuhati, a umjesto oraha možemo koristiti i mak, pšenične klice i dr.

Statistika