Krafne 2



Sastojci: ½ kg oštrog brašna, ½ kg glatkog brašna, 1 dkg soli, 5 dkg margarina, 5 dkg šećera, ½ l mlijeka, 2 dcl kiselog vrhnja, 2 kocke kvasca, prašak za pecivo, vanilin šećer,korica limuna ako imate neprskani limun, malo limunovog soka, marmelada po izboru, ulje za prženje, šećer u prahu za posipanje

Priprema: Kvasac razmrvimo, dodamo mu žlicu brašna, žlicu šećera i 3 žlice mlakog mlijeka. Dobro pomiješamo i ostavimo da se diže na toplom. Sve sastojke stavimo isto na toplo da se ugriju. Kad se kvasac digne dodamo ga u brašno zajedno sa svim ostalim sastojcima. Tijesto dobro izmijesimo (može i mikserom) i "istučemo" kuhačom. Pokrijemo krpom i stavimo na toplo da se diže barem pola sata. Dignuto tijesto razvaljamo na debljinu od 1 cm i čašom oštrih rubova izrezujemo krugove. Na pola kolutova stavimo malo marmelade i poklopimo s drugom polovicom. Sa nešto manjom čašom stisnemo svaku krafnu ponovno da se rubovi dobro zatvore. Višak tijesta odvojimo. Te ostatke tijesta možemo ponovno razvaljati ili ih jednostavno kada ispečemo sve krafne ispeći. Krafne ostavimo još neko vrijeme da se dižu. Pečemo ih u dubokom ulju s obje strane, ocijedimo na papirnatom ubrusu i posipamo šećerom.

Statistika