Dizano
tijesto.
Tijesto:
2 jaja, 2 žumanca, 10 dag šećera, 60 dag brašna, 10 dag
margarina, 3,5 dl mlijeka, na vrhu noža soli, naribana korica od 1
limuna, 1 vanilin - šećer, 2 dag svježeg kvasca
Dorada:
10 dag margarina, 25 dag marmelade
Ukras:
10 dag šećera u prahu
Priprema
tijesta: Jaja, žumanjca i šećer pjenasto izmiješati. U brašno
dodati pjenasto izmiješana jaja, rastopljeni margarin, mlijeko, sol,
naribanu limunovu koricu, vanilin-šećer i nadignuti kvasac.
Umijesiti mekano glatko tijesto. Ostaviti 1 sat na toplome da se
nadiže.
Redoslijed
izrade:
1. Radnu plohu posuti brašnom.
2.
Razvaljati tijesto na oko 1/2 cm debljine.
3.
Rezati pravokutnike.
4. U
svaki staviti žličicu marmelade.
5.
Saviti i staviti u namazan oblik (na
rezanu stranu).
6.
Savijene pravokutnike premazati rastopljenim margarinom.
7.
Složiti jedan do drugoga i pokriti.
8.
Ostaviti još pola sata da se nadižu
9.
Peći na temperaturi od 200*C, tako dugo dok se krajevi
ne počnu odvajati jedan od drugoga.
10.
Nakon pečenja, sače ostaviti nekoliko minuta u obliku, a zatm
odvajati i slagati na tanjur.
11.
Vrućine kolač posuti šećerom.
Obavijest:
Za dizano tijesto može se upotrijebiti svježi ili suhi kvasac. Kako
bi kvasac brže nabujao, treba ga staviti na toplo mjesto i prekriti
ubrusom. Takva tijesta treba staviti peći u toplu pećnicu. Peći ih
na temperaturi od 190*C - 210*C.