Sače

Dizano tijesto.

Tijesto: 2 jaja, 2 žumanca, 10 dag šećera, 60 dag brašna, 10 dag margarina, 3,5 dl mlijeka, na vrhu noža soli, naribana korica od 1 limuna, 1 vanilin - šećer, 2 dag svježeg kvasca

Dorada: 10 dag margarina, 25 dag marmelade

Ukras: 10 dag šećera u prahu

Priprema tijesta: Jaja, žumanjca i šećer pjenasto izmiješati. U brašno dodati pjenasto izmiješana jaja, rastopljeni margarin, mlijeko, sol, naribanu limunovu koricu, vanilin-šećer i nadignuti kvasac. Umijesiti mekano glatko tijesto. Ostaviti 1 sat na toplome da se nadiže.

Redoslijed izrade: 
1. Radnu plohu posuti brašnom.
2. Razvaljati tijesto na oko 1/2 cm debljine.
3. Rezati pravokutnike.
4. U svaki staviti žličicu marmelade.
5. Saviti i staviti u namazan oblik (na rezanu stranu).
6. Savijene pravokutnike premazati rastopljenim margarinom.
7. Složiti jedan do drugoga i pokriti.
8. Ostaviti još pola sata da se nadižu
9. Peći na temperaturi od 200*C, tako dugo dok se krajevi ne počnu odvajati jedan od drugoga.
10. Nakon pečenja, sače ostaviti nekoliko minuta u obliku, a zatm odvajati i slagati na tanjur.
11. Vrućine kolač posuti šećerom.

Obavijest: Za dizano tijesto može se upotrijebiti svježi ili suhi kvasac. Kako bi kvasac brže nabujao, treba ga staviti na toplo mjesto i prekriti ubrusom. Takva tijesta treba staviti peći u toplu pećnicu. Peći ih na temperaturi od 190*C - 210*C.

Statistika