Pita od maka



Sastojci: 20 dkg brašna, 15 dkg maslaca ili margarina, 20 dkg kravljeg sira, vanilin šećer, prašak za pecivo

Za nadjev: 10 dkg mljevenog maka, 7 žlica kipućeg mlijeka, 10 dkg šećera, vanilin šećer, 5 dkg groždica

Za preljev: 6 dkg šećera, 1 dcl vode ili mlijeka


Priprema: Umijesimo tijesto od svih navedenih sastojaka. Podijelimo tijesto na tri jednaka dijela. Dva dijela ponovno spojimo i razvaljamo na veličinu malo veću od dna lima u kojem ćemo peći kolač. Lim nije potrebno mazati i brašniti. Tijesto treba biti debljine od oko 1 cm. Namotamo ga na valjak i nad limom odmotamo. Ako nam se tijesto trga rashladimo ga u hladnjaku. Stranice lima moraju također biti obložene tijestom. Za nadjev mak pomiješamo sa šećerom. Groždice operemo i stavimo kuhati u mlijeko. Kad mlijeko provrije prelijemo ga preko maka i sve dobro izmiješamo. Nadjev rasporedimo po tijestu. Ostatak tijesta razvaljamo i narežemo na duge trake široke 2 cm. Trake slažemo preko nadjeva ukoso tako da se križaju. Kolač tada stavimo peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 220°C. Pečemo ga oko 35 minuta. Kada je kolač gotov, još vruć prelijemo s preljevom koji smo otopili na laganoj vatri (šećer se mora sasvim rastopiti). Ako nam se čini da je kolač presuh, količinu preljeva možemo povećati.

Statistika