Kocke s makom i sirom



Tijesto: 20 dag margarina, 50 dag brašna, 20 dag šećera, 1/2 praška za pecivo, 1 jaje, sol

Nadjev od maka: 50 dag mljevenog maka, 5 dl mlijeka, 20 dag šećera, 1 žličica cimeta, 8 dag gustina, 2 jaja, 4 žlice ulja

Nadjev od sira: 1 neprskani limun, 2,5 dl mlijeka, 30 dag šećera, 5 dag margarina, 3 jaja, 4 dag gustina, 75 dag svježega
kravljeg sira


Priprema tijesta: Promješati brašno s praškom za pecivo i u njemu razmrviti margarin. Dodati jaje, šećer i sol, te izraditi prhko tijesto. Ostaviti na hladnom pola sata, razdjeliti u dva djela, te polovicu staviti u zamrzivač, a polovicu tijesta u hladionik.

Priprema nadjeva od maka: Zagrijati mlijeko sa šećerom i cimetom, dodati mak s pomješanim gustinom, pa kuhati oko 10 minuta. Maknuti s vatre i dodati razmućene žumanjke, a u ohlađeno snijeg od bjelanjaka.

Priprema nadjeva od sira: Izmiješati žumanjke sa šećerom i gustinom. Promješati sir, naribanu koricu i sok od limuna te čvrst snijeg od bjelanjka.

Postupak: Tijesto iz hladionika razvaljati u veličini namašćenog i pobrašnjenog lima 32 x 40 cm. Premazati nadjevom od maka, a zatim nadjevom od sira. Tijesto iz zamrzivača krupno naribati na kolač i sve zajedno peći na 175*C oko 50 minuta. Ohlađeni kolač posipati šećerom u prahu.

Related Posts:

Statistika