Sastojci za tijesto:
600 gr pšeničnog brašna, 250 g maslaca ili margarina (sobne temp.), 1 jaje, 1 žumanjak, 1 prašak za pečenje, 1 čaša hladnog mlijeka, za lješnjak svježeg kvasca
Sastojci za nadjev:
270 g oraha, 250 g šećera, 1 bjelanjak, 1 limun (sok), šećer u prahu, vanilin šećer
Priprema tijesta:
1. Namočiti kvasac u malo mlijeka.
2. Prosijati brašno sa praškom za pečenje u posudu u kojoj ćemo raditi tijesto.
3. Dodati kvasac, jaje, žutanjak, maslac ili margarin i, uz dodavanje mlijeka po potrebi, umijesiti tijesto.
4. Tijesto podijeliti na 6 hrpica (bude cca 180-190 g svaka) i ostaviti pola sata da odmara.
Priprema nadjeva:
1. Dok tijesto odmara, napravimo nadjev.
2. Orahe sameljemo, napravimo snijeg od bjelanjka, dodamo šećer i sok jednog limuna i rukama izgnječimo da dobijemo homogenu smjesu. Podijelimo je na 6 dijelova (nije obavezno, ali lakše bude odrediti koliko nadjeva možemo potrošiti – zna se dogoditi da ga prifali!!).
Postupak:
1. Iz svake hrpice tijesta razvaljamo tanko oblik kruga i prerežemo ga nožem na pola, pa opet na pola…. i tako dok dobijemo 16 trokutića.
2. Na širi dio tijesta stavimo malo nadjeva i zamotamo ga, tako da ga zarolamo prema uskom dijelu tijesta (prema špicu trokuta).
3. Slažemo u lim, ne treba namastiti, ne lijepe se.
4. Pećemo 15-20 minuta na 190 C.
5. Vruće odmah skidamo sa lima i uvaljamo u mješavinu šećera u prahu i vanili šećera.
Napomena:
Od ovih količina dobijemo 96 frkanaca!