Sastojci: 115 g bijelog brašna, 85 g šećera u prahu, 8 bjelanjaka, 150 g šećera, ¼ žličice soli, žličica sode bikarbone, žličica ekstrakta vanilije;
Dodatak: 225 g jagoda, 225 g malina, 225 g borovnica, 300 g tučenoga slatkog vrhnja
Priprema: Na veliki tanjur prosijte brašno i šećer u prahu. U veliku posudu odvojite bjelanjke i tucite ih dok se ne zapjene. Dodajte šećer, sol, sodu bikarbonu i ekstrakt vanilije te nastavite tući dok se ne pretvori u čvrst snijeg. Postupno žlicom dodajte mješavinu brašna i šećera u prahu te nježno miješajte dok smjesa ne postane jednolika. Smjesu prebacite u nenamašćen kalup za kuglof te pritom provjerite je li smjesa dobro sjela i nema li preostala zraka. Pecite 35 minuta dok se kolač ne digne i ne postane zlaćan. Kad se kolač ispeče, preokrenite ga s kalupom na žičanu podlogu i ostavite da stoji dok se ne ohladi. Potom ga nožem odvojite od kalupa i stavite na pladanj. Jagode, maline i borovnice pomno umetnite u sredinu kolača. Poslužite s tučenim vrhnjem.