![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg-YMbpKbgUjubBYE-92v1M0HD-VmS0loJtT1N_P-es4qZDTRU4_dHylqbZ6opkMfBIKJipBwmOl194ofsFr2Xs4fwP2xOjG1r-SO115l_jjqcKguMmeas3hxvf5jW3mZ9YmP7qf8HRuvz_/s320/Baklava-recepti-za-kolace.jpg)
Tijesto: ½ omota (250 g) gotovih listova za savijaču, 100 g maslaca;
Nadjev: 100 g nasjeckanih oraha, 120 g oljuštenih, mljevenih badema, 50 g šećera;
Sirup: 175 ml vode, 200 g šećera, 2 žlice limunova soka, zeleni kardamom
1. Korak
Za tijesto prerežite listove po širini i dužini. Lagano otopite maslac da se izdvoji sirutka. Oprezno ulijte masnoću u zdjelu, a sirutku lagano oberite.
2. Korak
Namastite lim i obložite papirom za pečenje. Za nadjev pomiješajte orahe, bademe i šećer. Polovicu listova složite u lim. Prethodno svaki list premažite maslacem.
3. Korak
Nanesite nadjev i složite ostale listove na isti način. Gornji list tanko premažite masnoćom od maslaca. Složeno tijesto narežite na uske komade i stavite peći na 200*C oko 25 minuta.
4. Korak
Pet minuta prije završetka pečenja skuhajte sirup. Vodu, šećer, limunov sok i zeleni kardamom zagrijavajte u loncu dok se šećer ne otopi. Zatim kuhajte smjesu još oko 5 minuta na laganoj vatri. Maknite zeleni kardamom. Odložite lim na kuhinjsku rešetku.. Odmah išarajte kolač vrućim sirupom i ostavite najmanje sat vremena da se ohladi.