Baklava



Tijesto: ½ omota (250 g) gotovih listova za savijaču, 100 g maslaca;

Nadjev: 100 g nasjeckanih oraha, 120 g oljuštenih, mljevenih badema, 50 g šećera;
Sirup: 175 ml vode, 200 g šećera, 2 žlice limunova soka, zeleni kardamom

1. Korak
Za tijesto prerežite listove po širini i dužini. Lagano otopite maslac da se izdvoji sirutka. Oprezno ulijte masnoću u zdjelu, a sirutku lagano oberite.

2. Korak
Namastite lim i obložite papirom za pečenje. Za nadjev pomiješajte orahe, bademe i šećer. Polovicu listova složite u lim. Prethodno svaki list premažite maslacem.

3. Korak
Nanesite nadjev i složite ostale listove na isti način. Gornji list tanko premažite masnoćom od maslaca. Složeno tijesto narežite na uske komade i stavite peći na 200*C oko 25 minuta.

4. Korak
Pet minuta prije završetka pečenja skuhajte sirup. Vodu, šećer, limunov sok i zeleni kardamom zagrijavajte u loncu dok se šećer ne otopi. Zatim kuhajte smjesu još oko 5 minuta na laganoj vatri. Maknite zeleni kardamom. Odložite lim na kuhinjsku rešetku.. Odmah išarajte kolač vrućim sirupom i ostavite najmanje sat vremena da se ohladi.

Statistika