Čokoladni kolač



Sastojci za biskvit: 8 jaja, 8 žlica šećera, 2 žlice brašna, 10 dag čokolade, 15 dag mljevenih oraha

Sastojci za kremu i glazuru: 6 žumanaca, 8 žlica šećera, 10 dag šećera u prahu, 25 dag maslaca, 2 žlice kakao – praha, 20 dag čokolade za kuhanje, 3 žlice suncokretovog ulja, 2 dl vode, 1 žlica ekstrakta ruma

Priprema biskvita: Rastopiti 10 dag čokolade na pari. U posebnoj posudi na pari miješati 8 žumanaca sa 8 žlica šećera. Skinuti s vatre. U drugoj posudi od 8 bjelanaca istući čvrsti snijeg i dodati ga u smjesu od žumanaca naizmjence s mljevenim orasima. Dobro promiješati. Dodati prethodno prosijano brašno i rastopljenu čokoladu i izmiješati. Smjesu uliti u namašćeni kalup i peći 50 minuta u pećnici na 180*C. Izvaditi, ohladiti i razrezati na tri kore.

Priprava kreme i glazure: Rastopiti 10 dag čokolade na pari. U drugoj posudi pjenasto izraditi maslac i umiješati prosijani šećer u prahu. Maslac pomiješati sa žumancima koji su prethodno izmiješani s običnim šećerom. U tu smjesu potom dodati kakao i rastopljenu čokoladu te promiješati. U posebnoj posudi kuhati vodu i šećer desetak minuta na laganoj vatri. Skinuti s vatre i dodati ekstrakt ruma. Kore biskvita premazati šećernim sirupom, a potom i čokoladnom kremom. Na pari rastopiti ostatak čokolade (10 dag). Dodati ulje uz neprekidno miješanje. Glazuru malo ohladiti i preliti je preko torte. Ostaviti da se stisne u hladnjaku i poslužiti.

Statistika