Mozart šnite



Sastojci: 25 dkg brašna, 10 dkg maslaca ili margarina, 25 dkg šećera, vanilin šećer, sok od pola limuna, 1 žličica gorkog kakaa (Mozart) ili instant kave, 5 dkg čokolade za kuhanje, prašak za pecivo, 2 dcl kiselog vrhnja, 2 žlice ili više mlijeka

Za kremu: marmelada od ribizla ili nekog drugog šumskog kiselog voća (borovnice, maline, kupine itd.)

Ocaklina: puding od vanilije ili alga agar-agar, oko 4 žlice iste marmelade, istučeno slatko vrhnje


Priprema: Izmiksamo dobro sve sastojke za tijesto i izlijemo ih u lim koji smo premazali maslacem i pobrašnili. Lim treba biti srednje velične tako da pečeni kolač bude 4 - 5 cm visok. Biskvit pečemo u pećnici na 180°C 20 - 25 minuta. Ohlađeni kolač preokrenemo iz lima i prerežemo na pola tankim nožem ili koncem. Komad masnog papira podvučemo u rez i tako lagano odvojimo gornji dio. Donji dio natopimo s još malo gorkog kakaa rastopljenog u vodi ili instant kavom (par žlica tekućine). Nakon toga biskvit premažemo s marmeladom i poklopimo s gornjom korom. Nju možemo isto malo natopiti kakaom. Marmeladu pripremljenu za kremu propasiramo da bi se riješili koštica. Puding od vanilije skuhamo prema uputstvu osim što mlijeko potpuno zamijenimo s 3 dcl vode. U gotov puding umiješamo propasiranu marmeladu i time prelijemo kolač. Smjestimo ga u hladnjak da se puding stisne. Kolač izrežemo na kocke i svaku prije posluživanja ukrasimo s malo šlaga na vrh kojega posipamo svježe ribizle ako im je sezona. Umjesto pudinga možemo upotrijebiti želatinu alge aga - agar prema uputstvu na pakiranju (zavisno da li imamo prah ili komade alge) i u nju isto tako umiješati propasiranu marmeladu.

Statistika