Doboš torta



Tijesto: 6 jaja, 18 dag šećera, 18 dag brašna

Krema: 4 jaja, 25 dag šećera, 1 vanilin šećer, 10 dag čokolade za
kuhanje, 25 dag maslaca

Karamel preljev: 20 dag šećera, 2 dag maslaca, 2 žlice limunova soka, 6 žlica vode


Priprema tijesta: Žumanjke, bjelanjke i šećer pjenasto umutite, dodaj brašno. Tijesto podjeli na približno 6 jednakih listova (promjera oko 25 cm) na namještenom limu oko 15 minuta na oko 185*C. Ohlađene listove premazujte pripremljenom kremom i slaži jedan na drugi. Izvana također premaži istom kremom. Na jedan pečeni list izlijte vrući karamel. Malo ohladite, ali još mora biti mekan da se može nožem brzo izrezati u kriške, koje složite na tortu. Nož lagano premažite uljem ili ga provucite kroz razrezani limun.

Priprema kreme: Cijela jaja, šećer i rastopljenu čokoladu kuhajte na pari neprestano mješajući dok se smjesa dobro ne poveže (s kuhače mora teći kao nit). Ohladite i pjenasto umješajte maslac.

Priprema Karamel preljeva: U tavi s debljim dnom prepržite šećer na laganoj vatri. Stalno mješajte (pazi da ne nagori), dok smjesa ne poprimi svjetlosmeđu (karamel) boju. Skinite s vatre, dodajte maslac, limunov sok i vodu. Dalje kuhajte na laganoj vatri, mješajte dok se karamel ne otopi.

Statistika