Kup od marcipana

Sastojci: 250 g čokolade za kuhanje, 250 g poprženih i usitnjenih lješnjaka, 40 g maslaca, 20 – 25 piškota, 2 – 3 čašice ruma, 3 dl slatkog vrhnja, bademovo ulje, 400 g marcipana, srebrene kuglice za ukrašavanje, gorki kakao, šećer u prahu

1. Korak

Naribajte čokoladu, dodajte maslac i 3 žlice ruma. Sve stavite na paru da se otopi. Uklonite s vatre i dodajte usitnjene lješnjake. Promiješajte i pustite da se ohladi.

2. Korak

Kalup za kup namažite bademovim uljem. Obložite kalup plastičnom folijom. U tanjuru pomiješajte rum s nekoliko žlica vode. Piškote namočite u rum i vodu i obložite njima kalup. Vrhove koji proviruju izravnajte nožem.

3. Korak

Istucite šlag i dodajte smjesu od čokolade i lješnjaka. Smjesu uspite u kalup i izravnajte površinu. Prekrijte plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku 12 sati.

4. Korak

Jednoj trećini marcipana dodajte 2 žlice kakaa. I ostalom marcipanu dodajte 2 žličice kakaa. Izradite dvije smjese. Valjkom za tijesto razvucite tamniji dio smjese na površini koju ste posuli šećerom u prahu. Odrežite krug kojim ćete prekriti kup kad ga izvadite iz kalupa.

Kako posluživati?
Svijetlim marcipanom napravite različite oblike kojima ćete ukrasiti kup zajedno sa srebrenim kuglicama. Kolač čuvajte u hladnjaku do posluživanja.

Statistika