Čokoladni kolač od sira s trešnjama

Sastojci: 1 kg višanja, 300 g krem sira, 300 ml tekućeg vrhnja, 300 g čokolade, 220 g šećera, 1 paket običnog keksa (200 g), 60 g maslaca

Priprema: Usitnite kekse i dodajte 60 g šećera i rastopljenog maslaca. Sve skupa izmiješajte i smjesu izlijte u oblik za tortu promjera 20 - 22 cm prekriven papirom za pečenje te pecite 15 - 20 minuta na 200*C. Čokoladu rastopite na pari i ostavite neka se hladi. Ostatak čokolade razlomite na komade i dodajte 100 g šećera te također rastopite na pari i ohladite. Višnje očistite od koštica i izmiješajte sa šećerom te kuhajte dok višnje ne puste sok. U velikoj zdjeli pomiješajte vrhnje, krem sir i preostali šećer, zatim istucite mješalicom dok ne dobijete mekanu kremu. Jednu veliku žlicu kreme pomiješajte s ohlađenom rastopljenom čokoladom, a zatim dodajte još čokolade dok ne dobijete glatku smjesu. Nemojte dodati odjednom sav krem sir i čokoladu da se izbjegne stezanje čokolade. Na biskvit u kalupu za tortu rasporedite kremu, zagladite površinu torte te ostavite u hladnjaku najmanje 6 sati. Nakon toga vrh torte prelijte sirupom od višanja.

Statistika