Bečke kiflice



Sastojci: 20 dkg glatkog brašna, 15 dkg maslaca ili margarina, 7 dkg šećera u prahu, 2 žlice vrhnja, 2 dcl jogurta, malo soli, pekmez od šljiva (ili marelica ili neki drugi koji imamo), šećer u prahu za posipanje

Priprema: Jogurt stavimo u gustu gazu i objesimo ga iznad sudopera preko noći (krajeve gaze zavežemo). Tako će se višak vode ocijedili u slivnik. U brašno umiješamo maslac, šećer, prstohvat soli, vrhnje i jogurt. Tijesto stavimo u hladnjak na dva sata. Nakon toga tijesto razvaljamo na oko 3 milimetra i narežemo na manje kvadrate. Na svaki kvadrat stavimo pola žličice pekmeza i umotamo kiflice kojima pritisnemo rubove. Kiflice možemo umotati i iz trokuta (zavisi što nam je lakše). Kiflice pečemo u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 15 minuta. Vruće posipamo šećerom u prahu. Ako nam se ne radi, ocijeđeni jogurt možemo zamijeniti skutom, iako bi trebali poštivati orginalnost ovog recepta.

Statistika