Uskrsna pogača (sirnica)



Sastojci: 1,5 kg glatkog brašna, 10 dag svježega kvasca, 30 dag šećera, 8 žumanjaka, 2 vanilin šećera, limunova korica, 2 – 3 žlice lozovače, dcl maraskina, ulje, sol

Priprema: Izmrvljeni kvasac izmiješajte s malo šećera, ugrijanog brašna i mlake vode. Stavite na toplo da se digne. Brašno ugrijte i s maslacem izmrvite, napravite u sredini jamicu, dodajte šećer, žumanjke, vanilin šećer, sol, lozovaču, maraskino i limunovu koricu. Dodajte i kvasac. Umijesite čvrsto tijesto i ostavite da se diže pet sati. Razdijelite na tri – četiri dijela i oblikujte okruglice. Svaku zarežite nožem u obliku slova X. Premažite jajetom, pospite šećerom i pecite 45 minuta na 160 – 180*C.

Statistika