Kraljevska torta



Sastojci za lisnato tijesto: 250 g brašna, 1 prašak za pecivo, 40 g maslaca, 1,4 dl vode, ½ žličice šećera, ½ žličice soli, 200 g maslaca

Za kremu od badema: 60 g maslaca, 60 g šećera u prahu, 1 jaje, 60 g mljevenih badema, 1 žlica ruma, 1 jaje za premazivanje


1. Korak

Umijesite lisnato tijesto i podijelite ga u dva dijela. Svaki dio razvaljajte u list debeo 3–5 mm.

2. Korak

Omekšani maslac pjenasto izmiješajte i postupno dodavajte šećer u prahu. Dodajte polovicu umućenog jaja i mljevene bademe. Dobro promiješajte, dodajte preostalo jaje i rum.

3. Korak

Jedan list tijesta stavite na lim i kalupom za tortu obilježite krug. Jajem premažite 2-3 cm ruba tijesta. Počevši od sredine tijesta, bademovom kremom oblikujte spiralu širine 16-17 cm. Drugi list tijesta namotajte na valjak za tijesto. Odmatajući ga s valjka prekrijte njime donji list tijesta.

4. Korak

Ostavite da se ohladi u hladnjaku. Izvadite iz hladnjaka i nožem obrežite rub duž traga načinjenog okruglim kalupom. Površinu premažite jajem. Rub pritisnite tako da se tijekom pečenja ne rastvori. Površinu nabodite čačkalicom i nožem urežite crtež po želji.

5. Korak

Pecite 30-40 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva. Kad površina tijesta počne rumeniti, smanjite temperaturu na 180 stupnjeva.

Statistika