Home »
» Lagana dnevna torta
Lagana dnevna torta
By download
Biskvit: 30 dag brašna, 8 jaja, 20 dag šećera, 1 vanilin šećer, naribana limunova korica, 10 dag maslaca
Sirup: 10 žlica šećera, 2,5 dl vode, sok 1/2 limuna, 25 dag džema od malina ili nekog drugog džema kiselkastog okusa, 5 dl vrhnja za šlag
Priprema: Kalup za tortu, promjera 26 - 28 cm, namastite maslacem i pospite brašnom pa pećnicu stavite grijati na 180 stupnjeva. Na pari u velikoj posudi 8 - 10 minuta miksajte jaja, šećer i vanilin šećer sve dok smjesa ne naraste velika i čvrsta. Maknite s pare pa lagano umiješajte brašno i limunovu koricu te ohlađeni otopljeni maslac. Stavite u kalup i pecite 25 - 30 minuta dok se biskvit ne odvoji od stijenki kalupa i ne dobije zlatno - smeđu boju. Za preljev prokuhajte vodu sa šećerom i limunom po ukusu dok se ne pretvori u sirup pa je rashladite. Ohlađeni biskvit razrežite na pola i bogato natopite ohlađenim sirupom. Namažite donju polovicu džemom, potom tučenim vrhnjem za šlag. Poklopite gornjom polovicom biskvita i premažite šlagom ili samo pospite šećerom u prahu. Ova će vas torta osvježiti i odmoriti od teške blagdanske kuhinje. Najbolje ju je jesti isti dan kad je napravljena