Mandulat

Sastojci: 200 g čokolade za kuhanje, 300 g oguljenih badema, 250 g šećera, 200 g maslaca, 200 g suhih keksa, 2 žlice brendija, 1 jaje, 1 žumance, ulje za lim

1.    Korak

Čokoladu otopite na pari. Uklonite s vatre, ali ne i s pare, pa dodajte komadiće maslaca. Miješajte dok se čokolada i maslac dobro ne spoje. Dodajte krupno nasjeckanu polovicu badema. Dugo miješajte.

2.    Korak

U posebnu posudu stavite 175 g šećera, dodajte 3 žlice vode i kuhajte dok se ne pojave veliki mjehuri. Uklonite s vatre, miješajte snažno dok se sirup malo ne ohladi, a zatim ga postupno dodavajte smjesi maslaca i čokolade. Dodajte žumance, zatim cijelo jaje i na kraju brendi.

3.    Korak

Krupno izlomite kekse i dodajte ih smjesi. Dugo miješajte dok se sastojci ne spoje. Uljem premažite lim i izlijte smjesu. Površinu izravnajte špatulom tako da dobijete sloj debeo oko centimetar.

Kako posluživati?
Preostale bademe tanko narežite i rasporedite po površini mandulata. Preostali šećer karamelizirajte i premažite bademe. Prekrijte aluminijskom folijom, ali pazite da se ne prilijepi na bademe. Ostavite najmanje 12 sati. Oštrim nožem izrežite kvadratiće i poslužite.

Statistika