Torta od oraha sa zimskim začinima

 

Sastojci za biskvit: 100 g oraha, 50 g badema, 120 g maslaca, 130 g šećera, 5 jaja, naribana korica 1 naranče, 150 g ricotte, prstohvat soli, 40 g brašna, 1 nasjeckani klinčić, pola sjemenke sjeckanog kardamoma, pola žličice cimeta, pola sjeckane sjemenke zvjezdastog anisa,

Za kremu: 150 g mascarponea, 50 g šećera u prahu, pola žličice mljevene burbon vanilije, 150 g vrhnja za šlag

Priprema: Pećnicu zagrijte na 190°C. Dno okrugle forme za tortu promjera 18 cm, namastite maslacem i lagano pospite brašnom. Orahe i lješnjake tostirajte te nasjeckajte s par pulseva u multipraktiku. Nasjeckajte i začine pa pomiješajte s orašastim plodovima. Pjenasto pomiješajte maslac i šećer. Dodajte žumanjke, koricu naranče, ricottu, brašno i orašaste plodove sa začinima i pomiješajte. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg s malo soli te ih postepeno, uz lagane pokrete dodajte u smjesu s orašastim plodovima. Stavite tijesto u pripremljeni kalup i zagladite površinu špatulom. Pecite 60 minuta te provjerite dugim drvenim štapićem je li torta pečena. Biskvit ostavite u kalupu da se ohladi. Promiješajte mascarpone, šećer u prahu i vaniliju dok nisu pjenasti, pazite da ne pretjerate s miksanjem da mascarpone ne promijeni teksturu. Dodajte vrhnje za šlag i miksajte još par minuta dok ne dobijete kremu mazive konzistencije. Kada je biskvit potpuno rashlađen podijelite ga na tri jednaka dijela i napunite kremom.Ukrasite začinima i dobro rashladite, najmanje par sati.